Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Wind-energie.be Info & advies over energiebesparende maatregelen
en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken.
header image
Wind-energie.be

Windturbine kopen

Wind is een duurzame energiebron die geen uitstoot van CO2 of fijnstof veroorzaakt. Mede door de stijgende energieprijzen en het dreigende tekort aan fossiele brandstoffen, wordt het opwekken van elektriciteit via wind steeds populairder. Ook als particulier kan je een kleine windturbine bij jou thuis installeren. Zo voorzie je in je eigen energie en ben je minder afhankelijk van de energieleveranciers. Lees er hier alles over.

Snel naar:
Welke windturbine kopen?
prijs
rendement en terugverdientijd
offertes aanvragen

 

Wat is een windturbine voor particulieren?

Kleine windturbines voor particulieren hebben een maximale hoogte van 15 meter en een maximaal vermogen van 25 kW. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen in woonwijken en op of naast gebouwen/woningen. Een gemiddeld gezin dat zo’n 3.500 kWh/jaar verbruikt, heeft doorgaans genoeg aan een windturbine van 3,5 kW. Een gespecialiseerd bedrijf kan je gepast adviseren over de mogelijkheden voor jouw situatie. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen op maat.

 

Welke windturbine kopen?

Er bestaan verschillende soorten kleine windturbines:

 

SOORT 1: windturbine met verticale as

De naam zegt het zelf, dit zijn windturbines met wieken die bevestigd zijn aan een verticale as. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor particuliere toepassingen en gebruik in een bebouwde omgeving. Door hun bouw staan ze altijd in de juiste richting t.o.v. de wind. De vorm van de rotor is doorgaans ook geoptimaliseerd naargelang de toepassing.

 

SOORT 2: windturbine met horizontale as

Dit zijn windturbines met 2 of meerdere wieken bevestigd aan een horizontale as. Het is eigenlijk een mini-versie van de windmolens die je in grote, open velden naast de snelweg vindt. De optimale stand van deze turbine is met de wieken naar de wind toe. Ze presteren dan ook minder goed op turbulente locaties omdat ze dan altijd opnieuw naar de optimale stand moeten zoeken. Windmolens met een horizontale as lenen zich dan ook perfect voor open vlaktes en minder voor particulier gebruik in bebouwde omgevingen.

 

Prijs windturbine thuis

Wil je een windturbine kopen voor thuisgebruik? Hou dan rekening met een kostprijs tussen € 10.000 en 40.000 (incl. installatie). Let op, dit zijn slechts richtprijzen. Hoeveel je effectief betaald is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en het vermogen van de turbine, eventuele voorbereidende werken (vb. funderingswerken), …

TIP: vraag offertes aan bij bij 2 à 3 professionele energie-experten. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, voorgestelde vermogens, modellen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

Heb ik een vergunning nodig?

Ja. Voor elk windturbine is een omgevingsvergunning nodig en die is niet altijd makkelijk om te krijgen. De gemeente toetst daarvoor telkens de visuele gevolgen, geluidsnormen en voorschriften voor de ruimtelijke ordening af.

 

 

windturbine kopen

Is een windturbine rendabel?

Op vlak rendement is het niet zeker of het echt rendabel is om thuis een windturbine te laten plaatsen. Dit doordat deze exemplaren vaak kleiner zijn dan de eigenlijke windturbines die elektriciteitsleveranciers of privé-initiatieven gebruiken. Ze vangen zo dus minder wind, wat hun rendement naar beneden haalt.

Particuliere windturbines zijn max. 15 meter hoog. In België is het windaanbod op die hoogte vrij beperkt. Bovendien presteren windmolens het best bij windsnelheden van minimaal 6 m/s. Dat wordt bij ons enkel bereikt aan de kust. In het binnenland zijn de windsnelheden vaak beperkt tot ongeveer 4 m/s. De meeste windturbines wekken bij een zwakke wind (minder dan 3 m/s) zelfs geen elektriciteit op.

 

Wat is de terugverdientijd?

Dat hangt voor een groot deel af van de mate waarin de turbine aan de wind is blootgesteld. Hoe meer wind de turbine vangt, hoe minder lang het duurt om de investering terug te verdienen. Ruw geschat ligt de terugverdientijd van een windturbine rond de 20 jaar. Wel op voorwaarde dat de installatie niet te veel pannes heeft. Een windturbine is namelijk een bewegende machine die onderhoudseisen en -kosten meebrengt.

 

 

CONCLUSIE: is een windturbine kopen een goed idee?

Gezien de hoge aankoopprijs en de beperkte opbrengst is het moeilijk om de investering in een particuliere windturbine binnen een termijn van 20 jaar (geschatte levensduur) terug te verdienen.

Toch is alles afhankelijk van de specifieke situatie en locatie. Op plaatsen waar het voldoende hard waait, kan een windturbine bvb. wél voldoende rendement halen. Hoe meer wind de turbine vangt, hoe sneller je de kosten terugverdient. Zeker als je in een open en winderige omgeving woont, kan het interessant zijn om een windturbine te plaatsen. Het is gewoon belangrijk om alle voor- en nadelen goed tegenover elkaar af te wegen.

Tip: laat je adviseren door een professionele energie expert. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van je keuze. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat.

 

Vraag naar een berekening op maat

Ben je geïnteresseerd in een windmolen voor thuis? Vraag dan zeker naar referenties en officiële testresultaten. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Veel producenten geven ook een inschatting van de jaaropbrengst mee. Sta hier kritisch tegenover, want afhankelijk van verschillende factoren (omgeving, hoogte en vorm van het gebouw, …) kan de werkelijke opbrengst sterk verschillen per locatie.

TIP: Het is aangeraden om de mogelijke opbrengst specifiek voor jouw locatie te laten berekenen en meten. Enkel dan weet je zeker of de investering voor jou de moeite waard is. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende energie experten via de offertepagina:

Wat als windenergie niet geschikt is voor mij?


In bepaalde gevallen is een windmolen niet de meest geschikte keuze: je krijgt geen omgevingsvergunning, je woning is niet ideaal gelegen, de windturbine rendeert te weinig of is eenvoudigweg te duur. Wat zijn dan andere duurzame alternatieven?


ALTERNATIEF 1: zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de bekendste producenten van groene energie. De fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in bruikbare energie, waarmee je makkelijk je volledige huishouden van elektriciteit kan voorzien. Start hier je aanvraag voor zonnepanelen.


ALTERNATIEF 2: warmtepomp

Een warmtepomp is een installatie die energie haalt uit lucht, de aardbodem of grondwater. Hiermee verwarmt het systeem het water van je centrale verwarming en bij uitbreiding ook je sanitair water op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een warmtepomp.


ALTERNATIEF 3: zonneboiler

Een zonneboiler maakt, net zoals zonnepanelen, gebruik van zonne-energie. Via zonnecollectoren op het dak en een groot voorraadvat verwarmt deze installatie je sanitair water en eventueel ook je cv-water op een duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een zonneboiler.

 

 

Offertes voor energiebesparende maatregelen ontvangen?

Kies voor een professionele energie-expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • professionele energie-experten