Windenergie voor de particulier

Windenergie wordt steeds bereikbaarder voor particulieren. Door de ontwikkelingen op de markt zijn er verschillende windturbines beschikbaar die geschikt zijn voor eigen gebruik.

 

windenergie particulierWindmolens voor particulier gebruik

De markt van duurzame energie ontwikkelt zich elke dag. Er zijn inmiddels verschillende kleine windmolens op de markt voor eigen gebruik.

Hoewel de kostprijs nog niet in overeenstemming is met het rendement, kan het toch interessant zijn voor liefhebbers van duurzame energie om een aankoop te overwegen. Consumenten worden hierdoor steeds onafhankelijker ten opzichte van energieproducenten. In principe bestaan er twee soorten stadsturbines:

 

1) Stadsturbine met horizontale as

Deze types zijn vooral geschikt voor open omgevingen. De wieken zijn verbonden aan een horizontale as. Dit is in principe een mini-versie van de turbines die je vaak ziet in grote open velden, naast autosnelwegen.

 

2) Miniturbine met verticale as

De kleine turbines met een verticale as zijn eerder geschikt voor bebouwde omgevingen, zoals woonwijken. De wieken staan verticaal. Dat maakt dat ze altijd in de juiste positie staan voor de wind.

 

 

Voordelen van eigen windenergieproductie

Door te voorzien in je eigen elektriciteitsbehoefte, ben je veel minder afhankelijk van de veranderende energieprijzen. Daarnaast ben je in het geheel onafhankelijker van energieproducenten. Dit kan op termijn (financieel) interessant zijn. Daarnaast produceer je groene stroom, waardoor je het milieu minder belast. Door het steeds schaarser worden van fossiele energie, stijgt het belang van alternatieve energiebronnen. Windenergie zal in de toekomst dan ook steeds belangrijker worden.

 

windmolen voor eigen gebruik

 

Prijzen

De aanschaf van een eigen windmolen kan makkelijk oplopen tot 10 000 euro en meer. Als je een aankoop overweegt, is het aan te raden om hiervoor prijzen aan te vragen bij verschillende aanbieders. Zo heb je een goed overzicht van de verschillende prijzen. Nadien kan je makkelijk vergelijken.

 

Rendeert een miniturbine?

Dit is een vraag die veel particulieren zich stellen. Op dit moment is het zo dat de huidige generatie stadsturbines nog onvoldoende energie produceren in verhouding tot de financiële investering. Het rendement is vooral afhankelijk van de locatie waar hij ingeplant is. Alleen op plaatsen waar er voldoende wind is, brengt het iets op. Een stadsturbine gaat ongeveer 20 jaar mee. Helaas is het voor de huidige generatie windturbines onmogelijk om binnen die termijn de investering terug te winnen.

 

 

Offerte voor eigen energievoorziening

Benieuwd naar mogelijke energiebesparende maatregelen en manieren om zelf energie op te wekken? Vraag nu vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project aan via onderstaand formulier. Deze dienst is gratis en zonder aankoopverplichting.