Windenergie voor de particulier

Windenergie wordt steeds bereikbaarder voor particulieren. Door de ontwikkelingen op de markt zijn er verschillende windturbines beschikbaar die geschikt zijn voor eigen gebruik.

 

windenergie particulier Windmolens voor particulier gebruik

De markt van duurzame energie ontwikkelt zich elke dag. Er zijn inmiddels verschillende kleine windmolens op de markt voor eigen gebruik.

Hoewel de kostprijs nog niet in overeenstemming is met het rendement, kan het toch interessant zijn voor liefhebbers van duurzame energie om een aankoop te overwegen. Consumenten worden hierdoor steeds onafhankelijker ten opzichte van energieproducenten. In principe bestaan er twee soorten stadsturbines:

 

1) Stadsturbine met horizontale as

Deze types zijn vooral geschikt voor open omgevingen. Deze windmolens zijn voorzien van een horizontale as. De wieken draaien in een verticaal vlak. Dit is in principe een mini-versie van de turbines die je vaak ziet in grote open velden, naast autosnelwegen. Deze modellen lenen zich perfect voor landelijke omgevingen waar het vrijwel voortdurend en krachtig waait.

 

2) Miniturbine met verticale as

De wieken staan verticaal. Dat maakt dat ze altijd in de juiste positie staan voor de wind en beter bestand zijn tegen krachtige windstoten. De kleine turbines met een verticale as zijn eerder geschikt voor bebouwde omgevingen, zoals woonwijken, en in de stad.

 

Voordelen van eigen windenergieproductie

Door te voorzien in je eigen elektriciteitsbehoefte, ben je veel minder afhankelijk van de veranderende energieprijzen. Daarnaast ben je in het geheel onafhankelijker van energieproducenten. Dit kan op termijn (financieel) interessant zijn. Daarnaast produceer je groene stroom, waardoor je het milieu minder belast. Door het steeds schaarser worden van fossiele energie, stijgt het belang van alternatieve energiebronnen. Windenergie zal in de toekomst dan ook steeds belangrijker worden.

 

windmolen voor eigen gebruik

 

Prijzen

De aanschaf van een eigen windmolen kan makkelijk oplopen tot 10 000 euro en zelfs nog veel meer. Als je een aankoop overweegt, is het aan te raden om hiervoor prijzen aan te vragen bij verschillende aanbieders. Zo heb je een goed overzicht van de verschillende prijzen. Nadien kan je makkelijk vergelijken.

 

Rendeert een miniturbine?

Dit is een vraag die veel particulieren zich stellen. Op dit moment is het zo dat de huidige generatie stadsturbines nog onvoldoende energie produceren in verhouding tot de financiële investering. Het rendement is vooral afhankelijk van de locatie waar hij ingeplant is. Alleen op plaatsen waar er voldoende wind is, brengt het iets op. Een stadsturbine gaat ongeveer 20 jaar mee. Helaas is het voor de huidige generatie windturbines onmogelijk om binnen die termijn de investering terug te winnen.

 

Offertes voor energiebesparende maatregelen ontvangen?

Kies voor een professionele energie-expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • professionele energie-experten