Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Wind-energie.be Info & advies over energiebesparende maatregelen
en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken.
header image
Wind-energie.be

Verticale windmolen

Een verticale windmolen is een kleinere, particuliere windmolen die vooral voorkomt op hoge gebouwen in verstedelijkte gebieden of in kuststreken. Wil je graag zo’n verticale windmolen thuis om zelf groene stroom op te wekken? Ben je benieuwd naar hoe zo’n turbine werkt? En hoeveel betaal je precies voor zo’n installatie? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen verticale windmolen
Soorten verticale windmolens
Rendement verticale windmolen
Verticale windmolen prijs
Belangrijke aandachtspunten
Conclusie: combinatie met zonnepanelen

Vraag offertes aan

 

 

Hoe werkt een verticale windmolen?

Een verticale windturbine is een type particuliere windmolen met een verticale as. Deze variant is ideaal in situaties waarbij grote windrichtingveranderingen kunnen optreden, zoals in verstedelijkte gebieden. Doordat de as van de rotorbladen verticaal is, is er geen oriëntatie volgens de windrichting vereist. Zo’n verticale windmolen werkt als volgt:

 1. Om windenergie op te wekken, heb je vanzelfsprekend wind nodig. Idealiter schommelt deze tussen de 5,5 m/s à 6 m/s. De wind zet de windturbine in beweging.
 2. De installatie bevat een generator. Deze ingebouwde generator zet de mechanische rotatie-energie – die door de wind wordt aangespoord – om in elektriciteit.
 3. Vervolgens wordt deze energie naar een omvormer gestuurd. Deze zet gelijkstroom om in wisselstroom, waardoor je de elektriciteit thuis kan gebruiken.

De werking van een windmolen is dus gelijkaardig aan die van zonnepanelen. Het grote verschil is de bron waaruit beide installaties hun hernieuwbare energie halen.

verticale windmolen

Verticale windmolen: voor- en nadelen

Investeren in een particuliere windturbine heeft specifieke voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten ze kort op een rij:

 • Gegarandeerde werking: in de meeste gevallen heb je dag en nacht wind. Hierdoor ben je dus verzekerd van een voortdurende groene energieproductie, op voorwaarde dat de windsterkte groot genoeg is.
 • Combinatie met zonnepanelen: een eigen windmolen kan je perfect combineren met zonnepanelen. ’s Nachts, wanneer er geen zonlicht is, blijft je verticale windmolen werken.
 • Minder afhankelijk van energieleveranciers: dankzij de productie van je eigen windenergie ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Zeker in combinatie met een thuisbatterij op maat moet je veel minder elektriciteit van het net halen.
 • Groene energie: met een windturbine produceer je 100% groene energie. Ideaal voor mensen die streven naar een duurzamere maatschappij en een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.
 • Lange levensduur: een verticale windturbine voor particulier gebruik gaat ongeveer 20 jaar mee en vergt bovendien weinig onderhoud.

 

 • Hoge aankoopprijs: je eigen windturbine kopen is een behoorlijke investering. Zo kan de aankoopprijs van bepaalde systemen oplopen tot boven de € 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Wisselende opbrengst: wat de opbrengst van je turbine precies is, hangt af van de gemiddelde windsterkte ter plekke. Gemiddeld heb je zo’n 5,5 m/s nodig om de turbine draaiende te houden. Vooral kustprovincies en hoge flatgebouwen (min. 20 m) zijn uiterst geschikt voor windenergie. 
 • Trage terugverdientijd: de gemiddelde terugverdientijd van een kleine, particuliere windturbine is geschat op zo’n 20 à 25 jaar. Dat is trager dan bij zonnepanelen of een zonneboiler.

TIP: wil je weten of een verticale as windturbine in jouw situatie een rendabele aankoop is? Laat dan een professional langskomen! Hij beantwoordt al je vragen omtrent kleine, particuliere windmolens en bespreekt samen met jou de mogelijkheden. Geïnteresseerd? Kom in contact met een installateur!

 

Soorten verticale windmolens

In feite kan je 2 types particuliere windturbines onderscheiden: verticale en horizontale windmolens. Het grote verschil zit ‘m in de draai-as van de rotorbladen. Er zijn 2 soorten verticale windturbines:

 • Darrieus-windturbine: de rotorbladen lijken op vliegtuigvleugels. Hierdoor krijgen ze een hogere draaisnelheid. Het gevolg is een hoger rendement, maar met iets meer geluidsproductie. Het systeem genereert energie uit de wind wanneer deze dwars op de wieken beweegt.
 • Savonius-windturbine: dit soort verticale windmolen bestaat uit bolvormige rotorbladen. Ze hebben een geringere draaisnelheid, waardoor hun rendement iets lager ligt. Dit model produceert energie wanneer de wieken de wind wegduwen. Hierdoor draait de rotor nooit sneller dan de wind.

 

Windturbine kopen? Vraag advies aan een professionele installateur!

Wil je als particulier of bedrijf graag een windmolen aanschaffen? De beste keuze hangt af van uiteenlopende factoren. Welk rendement wil je behalen? Wat is je budget? Combineer je je windmolen met een zonnepanelen installatie? Waar is je woning gelokaliseerd? En hoeveel wind mag je daar over het algemeen verwachten? Al deze vragen spelen een rol in je keuze voor de meest geschikte windturbine.

Vrijblijvend advies ontvangen? Dat kan! Maak daarvoor een afspraak met een installateur. Hij begeleidt je succesvol doorheen je zoektocht. Vul snel ons gratis contactformulier in.

 

Rendement verticale windmolen

Wat levert zo’n verticale windturbine nu precies op qua elektriciteit? Kleine, particuliere windmolens mogen niet hoger dan 15 meter zijn en hebben doorgaans een vermogen tussen de 0,5 en 20 kW. De opbrengst van een verticale windmolen hangt af van de locatie, het type windturbine, het merk en de hoogte van de rotor ten opzichte van het maaiveld. Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar de opbrengst en het rendement van kleine windmolens en de resultaten lopen sterk uiteen.

TIP: wil je graag een exacte berekening ontvangen? Vraag dan meer informatie aan een installateur.

 

Verticale windmolen prijs

Hoeveel betaal je nu precies als particulier voor een verticale windturbine? Dat hangt af van het type windmolen en z’n rendement, maar ook van de voorbereidende werken en de plaatsing. Een grondige studie naar het windaanbod en een bouwtechnisch onderzoek naar de dakconstructie zijn bv. een absolute vereiste. Gemiddeld mag je voor een verticale windmolen rekenen op een prijs van gemiddeld € 1.000 à € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: we raden je ten sterkste aan om een afspraak te maken met een erkend installateur. Hij komt langs voor een grondige voorgaande inspectie. Op basis van deze informatie kan hij je het ideale type windturbine aanbevelen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Start hier je aanvraag.   

 

Druk de kosten dankzij subsidies!

De Vlaamse overheid voorziet onder bepaalde voorwaarden financiële steun voor installaties die groene stroom opwekken. Windturbines vallen ook onder deze categorie. Doorgaans worden de steunmaatregelen in 2 categorieën opgesplitst. Enerzijds heb je de installaties van 10 kW t.e.m. 300 kW (de kleine, particuliere windmolens), anderzijds de installaties vanaf 300 kW (grote windmolens). Wil je hierover graag meer informatie ontvangen? Informeer er dan naar bij een ervaren installateur.

 

Belangrijke aandachtspunten

Alvorens je de stap naar de aankoop van een particuliere windmolen neemt, willen we je nog enkele aandachtspunten voorleggen. Waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van je verticale windturbine?

 • De ligging = bepalend voor de opbrengst: de frequentie van de opgewekte spanning is afhankelijk van het toerental van je windturbine. En deze wordt bepaald door de windsnelheid. De ligging van je woning is dus cruciaal voor een hoge stroomproductie.
 • Verplichte elektriciteitskeuring na aansluiting: laat je je elektriciteit uitbreiden of verzwaren? Dan is een keuring van je elektriciteit door een erkende instantie volgens de AREI-regels verplicht. Zo ook na het plaatsen van een verticale windturbine.
 • Omgevingsvergunning noodzakelijk: voor het plaatsen van een windmolen moet je bij de gemeente verplicht een omgevingsvergunning aanvragen. Dit toetsen ze af aan de voorschriften van de ruimtelijke ordening. Het kan dus zijn dat je aanvraag vanwege ‘overlast’ of andere redenen wordt afgekeurd.
 • Prosumententarief & digitale meter: het verbruik en de teruggave van windenergie viel ook onder de regeling van het prosumententarief. Met de verplichte invoering van de digitale meter verandert dit en gelden dezelfde regels als bij zonnepanelen.

 

CONCLUSIE: combinatie met zonnepanelen!

Wil je blijvend duurzame energie produceren? Combineer dan je zonnepanelen met een verticale windmolen. Wind- en zonne-energie werken complementair. Gedurende de wintermaanden heb je minder zonlicht, maar wel het meeste wind. Dat is ideaal voor de opbrengst van je windturbine. Beide energievoorzieningen worden op dezelfde netinstallatie aangesloten. Wil je optimaal gebruik maken van je groene energieproductie? Investeer dan ook in een thuisbatterij. Zo ben je veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

LET OP: beide systemen werken op een specifieke manier. Daarom is een professionele voorafgaande analyse vereist om zonnepanelen te combineren met een verticale windturbine. Maak een gratis afspraak met een professional actief in je buurt via onze offerteservice.

Wat als windenergie niet geschikt is voor mij?


In bepaalde gevallen is een windmolen niet de meest geschikte keuze: je krijgt geen omgevingsvergunning, je woning is niet ideaal gelegen, de windturbine rendeert te weinig of is eenvoudigweg te duur. Wat zijn dan andere duurzame alternatieven?


ALTERNATIEF 1: zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de bekendste producenten van groene energie. De fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in bruikbare energie, waarmee je makkelijk je volledige huishouden van elektriciteit kan voorzien. Start hier je aanvraag voor zonnepanelen.


ALTERNATIEF 2: warmtepomp

Een warmtepomp is een installatie die energie haalt uit lucht, de aardbodem of grondwater. Hiermee verwarmt het systeem het water van je centrale verwarming en bij uitbreiding ook je sanitair water op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een warmtepomp.


ALTERNATIEF 3: zonneboiler

Een zonneboiler maakt, net zoals zonnepanelen, gebruik van zonne-energie. Via zonnecollectoren op het dak en een groot voorraadvat verwarmt deze installatie je sanitair water en eventueel ook je cv-water op een duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een zonneboiler.

 

 

Offertes voor energiebesparende maatregelen ontvangen?

Kies voor een professionele energie-expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • professionele energie-experten