Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Wind-energie.be Info & advies over energiebesparende maatregelen
en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken.
header image
Wind-energie.be

Windturbine: werking & onderdelen

Een windturbine levert groene energie dankzij de wind. Er bestaan zowel windturbines voor particulieren als voor bedrijven. Ontdek hier de werking & onderdelen van een windturbine.

 

 

Hoe werkt een windturbine?

Rotor

Een windturbine maakt uit wind elektrische energie. Een windturbine is simpelweg een synoniem voor windmolen. Een windmolen bestaat uit verschillende wieken of rotorbladen.  De rotor is het punt waar de wieken bij elkaar komen. De wind doet de rotor draaien.

 

Gondel

De rotor is verbonden met een gondel. Deze gondel is het langwerpige deel waar de wieken aan verbonden zijn. Een kruimotor zorgt ervoor dat de gondel steeds op de wind gericht is.  De correcte richting wordt bepaald door een windvaan die boven op de molen staat.

 

Generator

In de gondel  bevindt zich een generator, die de bewegingen van de rotor omzet in elektriciteit. Hierbij worden ook magneten gebruikt.

 

Transformator

Een transformator zet de laagspanning van de generator om in hoogspanning.

 

Computer

De interne computer van de windmolen is verbonden met externe computers, waardoor hij vanop afstand gecontroleerd kan worden.

 

windturbine werking

 

Windturbines voor iedereen

Windturbines kennen we vooral van de windmolenparken van gemeentes of bedrijven. Door een steeds toenemende interesse voor groene energie, zijn er ook windmolens op de markt voor particulieren.

 

windturbine voor thuis Windturbine voor particulieren

Een windmolen voor de particulier is geen toekomstmuziek meer. Een eigen windmolen bezitten is dus perfect mogelijk. Je hebt er altijd een stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Je gemeente zal daarbij rekening houden met de impact op het landschap, het geluid en de voorschriften voor de ruimtelijke ordening.  Als je windturbine meer produceert dan 300 kW, dan heb je ook een milieuvergunning nodig. De Vlaamse overheid geeft voor de installatie van windturbines groenestroomcertificaten. Een windturbine wekt pas genoeg energie op als er ook genoeg wind is. Daarom is het best dat er in de omgeving van de molen geen gebouwen, bomen of heuvels staan die de windkracht kunnen afzwakken.

 

grote windturbine op open veld Grote windturbines voor bedrijven en overheden

In België zijn er bedrijven en gemeentes die hele gebouwen en huishoudens voorzien van groene energie. Ze worden vaak geplaatst bij andere infrastructuren zoals spoorwegen, autostrades, kanalen of industriegebieden. Bedrijven zoals Colruyt werken al jaren met deze vorm van groene energie. Daarnaast creëren windmolenparken ook werkgelegenheid. Vooral in Oostende is dat het geval. Uit een onderzoek, uitgevoerd door de Vlaamse overheid, blijkt dat 7 op de 10 Vlamingen vindt dat ons energiesysteem moet uitgebouwd worden op basis van hernieuwbare energie. Doordat steeds meer bedrijven en gemeentes windturbines bouwen, zijn we alvast op de goede weg.

 

 

Wat als windenergie niet geschikt is voor mij?


In bepaalde gevallen is een windmolen niet de meest geschikte keuze: je krijgt geen omgevingsvergunning, je woning is niet ideaal gelegen, de windturbine rendeert te weinig of is eenvoudigweg te duur. Wat zijn dan andere duurzame alternatieven?


ALTERNATIEF 1: zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de bekendste producenten van groene energie. De fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in bruikbare energie, waarmee je makkelijk je volledige huishouden van elektriciteit kan voorzien. Start hier je aanvraag voor zonnepanelen.


ALTERNATIEF 2: warmtepomp

Een warmtepomp is een installatie die energie haalt uit lucht, de aardbodem of grondwater. Hiermee verwarmt het systeem het water van je centrale verwarming en bij uitbreiding ook je sanitair water op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een warmtepomp.


ALTERNATIEF 3: zonneboiler

Een zonneboiler maakt, net zoals zonnepanelen, gebruik van zonne-energie. Via zonnecollectoren op het dak en een groot voorraadvat verwarmt deze installatie je sanitair water en eventueel ook je cv-water op een duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een zonneboiler.

 

 

Offertes voor energiebesparende maatregelen ontvangen?

Kies voor een professionele energie-expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • professionele energie-experten