Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Wind-energie.be Info & advies over energiebesparende maatregelen
en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken.
header image
Wind-energie.be

4 tips voor het besparen van energie

Met een klein beetje moeite en enkele slimme maatregelen kan je vele euro’s per jaar besparen, zonder daarvoor in de kou te hoeven zitten! Hieronder volgen daarom een aantal handige tips.

 

TIP 1: Gebruik de verwarming zo optimaal mogelijk

Om optimaal te profiteren van de radiatoren in je huis, is het belangrijk dat deze niet afgedekt worden door een kast, bank of gordijnen. Door ze vrij te houden, krijgt de warmte namelijk de kans om vrij de huiskamer in te stromen. Verder heb je, door een kleine investering te doen in radiatorfolie en deze achter de radiatoren in huis te plakken, ook veel meer profijt van de verwarming. Bij muren met spouwmuurisolatie bespaar je met deze folie al veel, maar als je spouwmuren niet geïsoleerd zijn levert de folie het meeste op. Dan bespaar je maar liefst 10 m3 per vierkante meter folie! De kosten voor de radiatorfolie heb je binnen een jaar terugverdiend.

Daarnaast is het slim om de verwarming al een uur voordat je gaat slapen laag te draaien, want het duurt een tijd voordat de huiskamer afkoelt. Tijdens de nacht kan je de verwarming heel laag draaien of helemaal uit zetten (maar niet als het vriest, om bevroren leidingen te voorkomen).

 

TIP 2: Gebruik gordijnen

Je gordijnen zijn ook een handig hulpmiddel om te besparen op energie. Door de gordijnen zolang het buiten licht is open te laten, profiteer je optimaal van het daglicht en hoef je minder snel de verlichting in huis aan te doen. Als het wel al donker is, is het juist slim om de gordijnen te sluiten, om zo warmteverlies via het glas te voorkomen. Door voor een tochtige deur een gordijn te hangen, hou je de tocht tegen en wordt de gevoelstemperatuur in huis aangenamer. Zo kan je de verwarming misschien wel een graadje lager zetten.

 

TIP 3: Zet alles op stand-by

We weten het eigenlijk allemaal wel; de stand-by stand van al die apparatuur in huis vreet stroom. Schaf een paar grote stekkerdozen met schakelaar aan en sluit al je apparaten er op aan. Zo kan je met één druk op de knop een aantal apparaten tegelijk compleet uitschakelen. Oplaadbare apparaten, zoals bijvoorbeeld een kruimelzuiger, blijven ook energie verbruiken als ze helemaal opgeladen zijn. Trek daarom de stekker eruit als de accu vol is.

Met wassen en drogen kan je ook besparen; draai de wasmachine en droger alleen met een volle trommel. De moderne wasmiddelen zijn heel goed en wassen ook op lagere temperaturen goed schoon; daarom kan je de wasmachine best een paar graadjes kouder draaien. En, misschien wel heel voor de hand liggend, hang je was buiten op als het mooi weer is in plaats van deze in de droogtrommel te stoppen.

 

TIP 4: Gebruik slimme verlichting

Vaak is het prettig om ’s-nachts een lamp te laten branden; bijvoorbeeld in de achtertuin of op de overloop. Neem dan een lamp met bewegingssensor, die dus alleen aan gaat als het nodig is. Vind je dat niet prettig; kies dan voor led-verlichting, dat is zeer energiezuinig.

 

TIP 5: Meten is weten

Als je moeite doet om te besparen, is het natuurlijk ook wel leuk als je concreet kan zien wat het resultaat is. Door regelmatig de meterstanden bij te houden, kan je op de lange termijn zien of je succes boekt. Daarnaast zijn er ook handige apps die je kan gebruiken ter ondersteuning.

 

Nog meer tips nodig?

Ben je op zoek meer naar tips om energie uit te sparen dan moet je zeker eens een kijkje nemen naar de websites van de Vlaamse overheid waar je alles te weten komt over energiebesparing

 

tip om energie te besparen

 

Wat als windenergie niet geschikt is voor mij?


In bepaalde gevallen is een windmolen niet de meest geschikte keuze: je krijgt geen omgevingsvergunning, je woning is niet ideaal gelegen, de windturbine rendeert te weinig of is eenvoudigweg te duur. Wat zijn dan andere duurzame alternatieven?


ALTERNATIEF 1: zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de bekendste producenten van groene energie. De fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in bruikbare energie, waarmee je makkelijk je volledige huishouden van elektriciteit kan voorzien. Start hier je aanvraag voor zonnepanelen.


ALTERNATIEF 2: warmtepomp

Een warmtepomp is een installatie die energie haalt uit lucht, de aardbodem of grondwater. Hiermee verwarmt het systeem het water van je centrale verwarming en bij uitbreiding ook je sanitair water op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een warmtepomp.


ALTERNATIEF 3: zonneboiler

Een zonneboiler maakt, net zoals zonnepanelen, gebruik van zonne-energie. Via zonnecollectoren op het dak en een groot voorraadvat verwarmt deze installatie je sanitair water en eventueel ook je cv-water op een duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een zonneboiler.

 

 

Offertes voor energiebesparende maatregelen ontvangen?

Kies voor een professionele energie-expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • professionele energie-experten