Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Wind-energie.be Info & advies over energiebesparende maatregelen
en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken.
header image
Wind-energie.be

Kleine windmolen: prijs & rendement

Windmolens zijn ideaal voor huishoudens om zichzelf te voorzien van 100 % groene stroom. Hoeveel een kleine windmolen kost en hoeveel hij opbrengt, ontdek je in dit artikel.

 

 

kleine windmolen Wat verstaat men onder kleine windmolens?

Een kleine windmolen is een mini-windturbine voor woonwijken of gebouwen. Ze hebben een hoogte van maximaal 15 meter en vermogen van maximaal 25 kW. Ze worden soms ook stedelijke of urban windturbines genoemd. Ze zijn voornamelijk geschikt voor plaatsen waar grote windturbines niet mogelijk zijn. Deze windmolens worden vaak geplaatst door gezinnen die gepassioneerd zijn door groene energie. De huidige generatie stadsturbines brengen namelijk te weinig op in verhouding met de aankoopprijs. Toch is het een te overwegen alternatief voor wie zijn huishouden wil voorzien van 100 % groene energie.

 

 

Rendement van een miniturbine

Een windmolen levert echt iets op als de elektriciteit die hij produceert meer kost dan de aanschafprijs. Hierbij speelt de locatie een belangrijke rol. Alleen op plaatsen waar het voldoende waait, haalt een windmolen voldoende rendement. Financiële voordelen zijn er voor de huidige generaties van kleine windmolens voorlopig nog niet. Particulieren plaatsen hem vooral omwille van ecologische motieven. Door de hoge aanschafprijs kan je hem nog niet terugverdienen voor het einde van zijn levensduur (ongeveer 20 jaar).

 

 

Prijs van een kleine windmolen

Een kwalitatieve kleine windmolen kan al gauw 10 000 euro kosten. Al bestaan er modellen vanaf een kleine 1000 euro. De prijs is onder meer afhankelijk van het vermogen van de windturbine. Als je de aankoop van een stadsturbine overweegt, is het altijd verstandig om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Want prijzen vergelijken loont altijd.

 

kleine windmolen horizontale as

 

Voordelen van een stadsturbine

+ Minder afhankelijk van beschikbaarheid klassieke energieleveranciers

+ Besparing fossiele brandstoffen

+ Productie van 100 % groene energie

+ Promoten groene energie: de windmolen is zichtbaar voor anderen. Zo promoot je onrechtstreeks het gebruik ervan.

+ Gunstiger bedrijfsimago: bedrijven die windmolens gebruiken, krijgen een groener imago aangemeten.

 

 

Verschillende soorten

Ga je voor een kleine windmolen, dan heb je de keuze uit een aantal soorten. Hieronder vind je een eenvoudig overzicht van de verschillende soorten.

 

1) Windturbine met horizontale as

Dit zijn de klassieke windturbines. Ze bestaan uit twee of meer wieken die verbonden zijn aan een horizontale as. Ze zijn vooral geschikt voor open velden.

 

2) Windturbine met verticale as

Deze soort turbines zijn ideaal voor de plaatsing in woonwijken. Omdat de wieken verticaal geplaatst zijn, staan ze altijd in de juiste positie voor de wind.

 

 

Wat als windenergie niet geschikt is voor mij?


In bepaalde gevallen is een windmolen niet de meest geschikte keuze: je krijgt geen omgevingsvergunning, je woning is niet ideaal gelegen, de windturbine rendeert te weinig of is eenvoudigweg te duur. Wat zijn dan andere duurzame alternatieven?


ALTERNATIEF 1: zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de bekendste producenten van groene energie. De fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in bruikbare energie, waarmee je makkelijk je volledige huishouden van elektriciteit kan voorzien. Start hier je aanvraag voor zonnepanelen.


ALTERNATIEF 2: warmtepomp

Een warmtepomp is een installatie die energie haalt uit lucht, de aardbodem of grondwater. Hiermee verwarmt het systeem het water van je centrale verwarming en bij uitbreiding ook je sanitair water op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een warmtepomp.


ALTERNATIEF 3: zonneboiler

Een zonneboiler maakt, net zoals zonnepanelen, gebruik van zonne-energie. Via zonnecollectoren op het dak en een groot voorraadvat verwarmt deze installatie je sanitair water en eventueel ook je cv-water op een duurzame manier. Start hier je aanvraag voor een zonneboiler.

 

 

Offertes voor energiebesparende maatregelen ontvangen?

Kies voor een professionele energie-expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • professionele energie-experten