Kleine windmolen: prijs & rendement
Windmolens zijn ideaal voor huishoudens om zichzelf te voorzien van 100 % groene stroom. Hoeveel een kleine windmolen kost en hoeveel hij opbrengt, ontdek je in dit artikel.
Wat verstaat men onder kleine windmolens?
Een kleine windmolen is een mini-windturbine voor woonwijken of gebouwen. Ze hebben een hoogte van maximaal 15 meter en vermogen van maximaal 25 kW. Ze worden soms ook stedelijke of urban windturbines genoemd. Ze zijn voornamelijk geschikt voor plaatsen waar grote windturbines niet mogelijk zijn. Deze windmolens worden vaak geplaatst door gezinnen die gepassioneerd zijn door groene energie. De huidige generatie stadsturbines brengen namelijk te weinig op in verhouding met de aankoopprijs. Toch is het een te overwegen alternatief voor wie zijn huishouden wil voorzien van 100 % groene energie.
Rendement van een miniturbine
Een windmolen levert echt iets op als de elektriciteit die hij produceert meer kost dan de aanschafprijs. Hierbij speelt de locatie een belangrijke rol. Alleen op plaatsen waar het voldoende waait, haalt een windmolen voldoende rendement. Financiële voordelen zijn er voor de huidige generaties van kleine windmolens voorlopig nog niet. Particulieren plaatsen hem vooral omwille van ecologische motieven. Door de hoge aanschafprijs kan je hem nog niet terugverdienen voor het einde van zijn levensduur (ongeveer 20 jaar).
Prijs van een kleine windmolen
Een kwalitatieve kleine windmolen kan al gauw 10 000 euro kosten. Al bestaan er modellen vanaf een kleine 1000 euro. De prijs is onder meer afhankelijk van het vermogen van de windturbine. Als je de aankoop van een stadsturbine overweegt, is het altijd verstandig om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Want prijzen vergelijken loont altijd.
Voordelen van een stadsturbine
+ Minder afhankelijk van beschikbaarheid klassieke energieleveranciers
+ Besparing fossiele brandstoffen
+ Productie van 100 % groene energie
+ Promoten groene energie: de windmolen is zichtbaar voor anderen. Zo promoot je onrechtstreeks het gebruik ervan.
+ Gunstiger bedrijfsimago: bedrijven die windmolens gebruiken, krijgen een groener imago aangemeten.
Verschillende soorten
Ga je voor een kleine windmolen, dan heb je de keuze uit een aantal soorten. Hieronder vind je een eenvoudig overzicht van de verschillende soorten.
1) Windturbine met horizontale as
Dit zijn de klassieke windturbines. Ze bestaan uit twee of meer wieken die verbonden zijn aan een horizontale as. Ze zijn vooral geschikt voor open velden.
2) Windturbine met verticale as
Deze soort turbines zijn ideaal voor de plaatsing in woonwijken. Omdat de wieken verticaal geplaatst zijn, staan ze altijd in de juiste positie voor de wind.