Windmolens voor particulieren
Bij windmolens denken we vaak aan de grote windturbines langs snelwegen of open vlaktes. Het is echter ook mogelijk om als particulier een kleine windmolen thuis te plaatsen. Zo kan je op een duurzame manier je eigen stroom voorzien. Lees er alles over in dit artikel.
Wat is een particuliere windmolen?
Een windmolen voor particulieren heeft geen grote wieken. Je kan ze daarom makkelijk in de tuin of op het dak plaatsen.
Particuliere windmolens zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met bladen van 2, 3, 4, … meter. Hoe groter de bladen, hoe groter het rendement van de windmolen. De maximaal toegestane hoogte van zo’n kleine windmolen is 15 meter.
In tegenstelling tot andere populaire duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, is een windmolen voor thuis niet afhankelijk van de zon. Daardoor kan hij ook ’s nachts of op dagen met weinig zon energie opwekken. Het enige wat nodig is, is wind.
Rendement & prijs van kleine windmolens
De prijs van een kleine windmolen varieert tussen € 3.000 en 25.000. De prijs is afhankelijk van volgende factoren:
- Merk
- Gebruikte electronica
- Horizontale of verticale as
- Grootte
- Plaatsing (dak of tuin)
- Plaatsingskosten
- Aansluiting
Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks zo’n 4.000 kwh. Daarvoor betaal je, afhankelijk van de energieleverancier, ongeveer €700. Kleine windmolens voor particulieren leveren op jaarbasis gemiddeld 3.500 kwh op, althans volgens producenten en leveranciers. Uit officiële testen blijkt dit in de praktijk veel lager te liggen, tot wel 15 keer lager als vooropgesteld.
Daar waar producenten de terugverdientijd ruwweg schatten op 20 jaar, blijkt dit in de praktijk veel langer te zijn. Ga dit zeker steeds goed na en vraag naar referenties en officiële testresultaten indien je geïnteresseerd bent in een windmolen als alternatieve energiebron. Gezien de levensduur van ongeveer 20 jaar, zijn windmolens voor particulier gebruik nog niet rendabel ⇒ Lees hier meer over de prijs en het rendement van kleine windmolens.
Vergunning windmolens particulieren
In België moet je goedkeuring (stendenbouwkundige vergunning) krijgen om een windmolen thuis te mogen plaatsen. De meest voorkomende oorzaken waarom de plaatsing van een particuliere windmolen afgekeurd kan worden zijn:
- Slagschaduw: Als de zon op de wieken van de windmolen schijnt ontstaat aan de andere kant schaduw, de zogenaamde slagschaduw. De wettelijk toegestane hoeveelheid slagschaduw bedraagt 8 uur per jaar en 30 minuten per dag. Een windturbine voor thuis heeft echter rotorbladen en geen wieken. Daardoor is de kans op slagschaduw veel kleiner.
- Geluidsoverlast: Dit wordt steeds minder een struikelblok. De draaiwijze en het ontwerp van de rotor wordt tegenwoordig namelijk zodanig ingesteld dat het geluid tot een minimum beperkt wordt.
- Gevaar voor mensen of dieren in de omgeving.
- Ruimtelijke integratie: Er wordt ook gecontroleerd of de plaatsing van de windmolen een negatieve invloed zou hebben op de omgeving.
Hou rekening met het windaanbod
Kleine windmolens wekken het meest energie op in gebieden waar het vaak hard waait. De maximale hoogte van 15 meter voor windmolens voor thuis kan daar een hindernis vormen. Op deze hoogte hebben we in ons land namelijk relatief weinig windaanbod, met uitzondering van de kuststrook.
Windmolens leveren hun beste prestaties bij een windsnelheid van minimaal 6 m/s. Deze windsnelheid wordt in België enkel bereikt aan de kust. In stedelijke gebieden loop de windsnelheid al snel terug tot 4 à 4,5 m/s. Als je weet dat een windmolen bij een zwakke wind, minder dan 3/s, geen elektriciteit opwekt, dan kan je al snel vaststellen dat een windmolen voor particulier gebruik moeilijk rendabel te maken is in België.
Om tot de juiste beslissing te komen en te bepalen of je al dan niet een particuliere windmolen wil kopen, is het dus belangrijk om de verschillende voor- en nadelen goed tegenover elkaar af te wegen.