Windmolens voor particulieren

Bij windmolens denken we vaak aan de grote windturbines langs snelwegen of open vlaktes. Het is echter ook mogelijk om als particulier een kleine windmolen thuis te plaatsen. Zo kan je op een duurzame manier je eigen stroom voorzien. Lees er alles over in dit artikel.

 

voorbeeld particuliere windmolen dakWat is een particuliere windmolen?

Een windmolen voor particulieren heeft geen grote wieken. Je kan ze daarom makkelijk in de tuin of op het dak plaatsen.

Particuliere windmolens zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met bladen van 2, 3, 4, … meter. Hoe groter de bladen, hoe groter het rendement van de windmolen. De maximaal toegestane hoogte van zo’n kleine windmolen is 15 meter.

In tegenstelling tot andere populaire duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, is een windmolen voor thuis niet afhankelijk van de zon. Daardoor kan hij ook ‘s nachts of op dagen met weinig zon energie opwekken. Het enige wat nodig is, is wind.

 

 

Rendement & prijs van kleine windmolens

De prijs van een kleine windmolen varieert tussen de €3.000 en €25.000. De prijs is afhankelijk van volgende factoren:

 • Merk
 • Gebruikte electronica
 • Horizontale of verticale as
 • Grootte
 • Plaatsing (dak of tuin)
 • Plaatsingskosten
 • Aansluiting

Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks zo’n 4.000 kwh. Daarvoor betaal je, afhankelijk van de energieleverancier, ongeveer €700. Kleine windmolens voor particulieren leveren op jaarbasis gemiddeld 3.500 kwh op. Als we ervan uitgaan dat zo’n windmolen voor thuis gemiddeld €15.000 kost, wil dat zeggen dat de terugverdientijd zo’n 20 jaar is. Dat is natuurlijk slechts een indicatie, maar de terugverdientijd wordt meestal wel ruw geschat op ongeveer 20 jaar.

Als je na 20 jaar de eindafrekening maakt, zal je constateren dat de installatie zichzelf volledig heeft terugverdiend. Wil je de woning later verkopen, dan zal de windmolen bovendien voor een enorme meerwaarde van de woning zorgen. ⇒ Lees hier meer over de prijs en het rendement van kleine windmolens.

 

windmolen voor particulieren

 

 

Vergunning windmolens particulieren

In België moet je goedkeuring (stendenbouwkundige vergunning) krijgen om een windmolen thuis te mogen plaatsen. De meest voorkomende oorzaken waarom de plaatsing van een particuliere windmolen afgekeurd kan worden zijn:

 • Slagschaduw: Als de zon op de wieken van de windmolen schijnt ontstaat aan de andere kant schaduw, de zogenaamde slagschaduw. De wettelijk toegestane hoeveelheid slagschaduw bedraagt 8 uur per jaar en 30 minuten per dag. Een windturbine voor thuis heeft echter rotorbladen en geen wieken. Daardoor is de kans op slagschaduw veel kleiner.
 • Geluidsoverlast: Dit wordt steeds minder een struikelblok. De draaiwijze en het ontwerp van de rotor wordt tegenwoordig namelijk zodanig ingesteld dat het geluid tot een minimum beperkt wordt.
 • Gevaar voor mensen of dieren in de omgeving. 
 • Ruimtelijke integratie: Er wordt ook gecontroleerd of de plaatsing van de windmolen een negatieve invloed zou hebben op de omgeving.

 

 

Hou rekening met het windaanbod

Kleine windmolens wekken het meest energie op in gebieden waar het vaak hard waait. De maximale hoogte van 15 meter voor windmolens voor thuis kan daar een hindernis vormen. Op deze hoogte hebben we in ons land namelijk relatief weinig windaanbod, met uitzondering van de kuststrook.

Om tot de juiste beslissing te komen en te bepalen of je al dan niet een particuliere windmolen wil kopen, is het dus belangrijk om de verschillende voor- en nadelen goed tegenover elkaar af te wegen.

voorbeeld kleine windmolen

 

 

Offerte voor eigen energievoorziening

Benieuwd naar mogelijke energiebesparende maatregelen en manieren om zelf energie op te wekken? Vraag nu vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project aan via onderstaand formulier. Deze dienst is gratis en zonder aankoopverplichting.