Wind-energie.be
De grote windturbines langs snelwegen en kanalen zijn geen uitzondering meer. Tegenwoordig bestaan er echter ook kleine, particuliere windmolens waarmee je je eigen groene energie thuis kan opwekken. Maar hoe werkt dat precies, hoeveel kost het en wat is het rendement van zo’n particuliere windmolen, …? Op wind-energie.be vind je alle antwoorden van A tot Z en kan je terecht voor alle info omtrent windenergie en hoe je het als particulier zelf kan opwekken.
Windenergie is duurzame energie
Met de klimaatproblemen van deze tijd en het steeds schaarser worden van fossiele brandstoffen, is het geen wonder dat windenergie steeds populairder wordt. Wind heeft als energiebron dan ook heel wat voordelen te bieden:
- Wind is een onuitputtelijke energiebron.
- Wind is wereldwijd beschikbaar.
- Wind is gratis.
- Er is geen uitstoot van schadelijke stoffen bij de productie van windenergie.
- Windenergieproductie is eenvoudig en goedkoop.
We komen vooral in contact met windenergieproductie via de grote windturbines langs snelwegen, kanalen, … Wat velen niet weten is dat er nu ook kleine windmolens bestaan voor particulier gebruik:
1. Windturbines
De windturbines die we op verschillende plaatsen in België tegenkomen zijn dé manier bij uitstek om windenergie op te wekken. De wieken van de windturbine draaien door de windverplaatsing rond. De rotor waaraan de wieken gekoppeld zijn, begint op zijn beurt ook mee te draaien waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Windmolens kunnen zo heel wat huishoudens voorzien van groene energie. ⇒ Lees hier meer over windturbines.
2. Windmolens voor particulieren
Als je geen gebruik meer wil maken van milieubelastende energiebronnen, kan je ook zelf een windmolen in huis halen. Met zo’n particuliere windmolen kan je jouw gezin zelf voorzien van duurzame energie. De investering win je op termijn zeker terug omdat je elektriciteitsfactuur minder hoog zal zijn. Het overschot aan elektriciteit kan je doorverkopen aan de netleverancier. ⇒ Lees hier meer over particuliere windmolens.
Tips om energie te besparen
Investeren in groene stroom via zonne- of windenergie is een mooie zaak om het milieu én je portemonnee een handje te helpen. Toch hoef je heus niet altijd grote investeringen te doen om te besparen op je energiefactuur.
Met een klein beetje moeite en enkele eenvoudige tips kan je al heel wat geld besparen. Enkele voorbeelden zijn een correct gebruik van de verwarming, apparaten volledig uitschakelen i.p.v. de stand-by modus te gebruiken, … ⇒ Ontdek hier meer energiebesparingstips.
Windenergie is zonder twijfel een goede keuze als je op zoek bent naar groene energie, maar het is niet de enige. Zo zijn zonnepanelen, de zonneboiler of een warmtepomp andere bekende groene energiebronnen.
Gezonder leven met ventilatie
Kiezen voor groene energie is al een stap in de juiste richting maar om effectief ook gezonder te leven mag een ventilatiesysteem binnenshuis zeker niet ontbreken.
Door te kiezen voor een systeem zoals balansventilatie, ook wel gekend als ventilatiesysteem D, maak je komaf met een onzuivere en vochtige lucht in huis en kan je maximaal genieten van verse, frisse lucht in je woning. Meer informatie over ventilatiesystemen vind je op www.ventilatiesysteemabcd.nl.